COOPERATION OF ENERGY


Waar komt het idee vandaan?

Het idee komt van Gerrit-Jan Konink (Gerrit) de oprichter van het groene installatie bedrijf Energy Guards B.V. uit Den Haag. Hij merkte dat er veel partijen zijn die een stukje van de puzzle in handen hebben. Er zijn partijen die op een succesvolle manier groene producten, zoals zonnepanelen en warmtepompen promoten terwijl anderen het werk moeten maken. Particulieren hebben nadat het werk gedaan is geen idee of de installaties goed werken, periodiek onderhoud staat nog in de kinderschoenen. De communicatie tussen bedrijven onderling en particulieren is lastig en met dit probleem is hij naar zijn vriend en IT veteraan Patrick Teunissen (Teun) gegaan. Na een kort onderzoek zijn Haagse specialisten vervolgens in 2014 begonnen met het programmeren van een software oplossing.


Wat is de visie van COE?

De energie transitie waarin we overgaan van het gebruik van fossiele brandstoffen naar duurzame energie is goed op gang gekomen. Particulieren hebben behoefte aan advies, een ander type installateurs en nieuwe diensten. Goede installatie- en isolatie bedrijven hebben het druk. Er zijn veel nieuwe producten op de markt en deze veranderen ook nog eens heel snel. Wij zien de behoefte aan een nieuw soort energie services bedrijf waarin de focus meer ligt op wat er achter de voordeur (zonnepanelen, warmtepompen, isolatie) van de particulier gebeurd dan ervoor (paar grote energie centrales die zijn gekoppeld aan een hoogspanning netwerk).  Woningen worden steeds vaker kleine energie producenten, particulieren investeren in locale windparken. Het netwerk bedrijf heeft stress en het probleem kan alleen worden opgelost als alle partijen goed samenwerken. Deze samenwerking is alleen mogelijk door de inzet van  nieuwe informatie technologie. 


Wat doet van COE?

COE maakt software en biedt deze aan als een dienst. 

Het nieuwe energie services bedrijf heeft een nieuw type software nodig goed om met andere bedrijven te kunnen samenwerken. Particulieren willen samenwerken met hun energie services bedrijf en heeft behoefte aan toegesneden adviezen geeft op basis van energie gebruik en investeringen in duurzamen productiemiddelen.


Welke andere organisaties gebruiken de software van de COE?

In 2016 kwam er hulp van 070Energiek een vereniging uit Den Haag die met campagnes en een eigen methodiek (de Energieparty) bijdraagt aan de verduurzaming van hun leefomgeving. Zij hebben ook weer installateurs gekoppeld waardoor er steeds meer dekking komt in de regio Den Haag. 

Recent zijn er producenten van duurzame productiemiddelen zoals warmtepompen en groene energieleveranciers Greenchoice en Qurrent toegetreden tot de gebruikers van de software oplossing. Eind 2017 waren er ongeveer 100 bedrijven die de software van COE gebruiken. 


Wie maakt de software?

Dat doen we zelf in Den Haag onder de regie van Maurice Mooij. Maurice heeft eerder heel wat jaren aan de software van een kleine bank gewerkt


Hoe gaat COE om met privacy? 

Dit vinden we zo'n belangrijk onderwerp dat we er een hele pagina aan hebben gewijd kleine lettertjes